Cuma, Temmuz 9

RESİM YAPARKEN KULLANILAN MALZEMELER

Desen çalışmalarında kullanabileceğimiz malzemeler



RESİM KALEMLERİ


Çizim çalışmalarında kullanacağımız kalemlerin özellikleri önemlidir. İnceliği kalınlığı , uzun veya kısa oluşu ,yumuşaklığı çalışmamızı etkiler.

 Kalemler sertliklerine göre üç çeşittir. Bir kalemin hangi iş için uygun olduğunu arka tarafındaki harf ve rakamlardan anlarız. H-Yazan kalemler sert kalemlerdir. Grafik sel çalışmalarda ve mimari çizimlerde kullanılır. 
Kalem izinin görülmesini istemediğimiz durumlarda konuyu yerleştirmek için bu çeşit kalemlerden faydalanırız , 2H,3H diye gider rakam büyüdükçe sertlik artar. B-Yazan kalemler yumuşak kalemlerdir, resim çalışmalarında kullanırız.Bazı kişiler RESİM KALEMİ alırken sadece rengine bakar ve aldanırlar.Belirleyici olan arka tarafındaki B rakamıdır.2B , 3B diye gider rakam büyüdükçe yumuşaklık artar.
Resme yeni başlayanlar için 3- 4 B daha uygundur zamanla ustalaştıkça daha yumuşak olanları kullanabilirsiniz, yumuşadıkça ucun kırılma riski artar, istemediğiniz halde koyu çizgiler çizebilirsiniz. HB-Yazan kalemler normal yazı kalemleridir. Konuyu yerleştirirken veya eskiz çalışmalarında kullanabilirsiniz.




RENKLİ BOYA KALEMLERİ:

 Özellikle doğadan yapacağımız çalışmalarda çok güzel imkanlar sunarlar. Kuş ve diğer hayvan çizimlerinde,bitkilerle ilgili belgesel amaçlı çizimlerde çok işe yarar.
Küçük boyutlu çalışmalar için uygundur. Diğer renkli malzemelere göre karıştırması daha zor olduğundan günümüzde çok değişik renk ve tonlarda üretilmektedir.Bu kalemlerde de sertlik derecesi vardır alırken buna dikkat etmeli.Bu kalemlerin suda çözülenleri de vardır çizdikten sonra sulu bir fırça ile dağılması sağlanarak değişik imkanlar elde edilebilir.

FÜZEN: 

Odun kömürü yapma tekniğine uygun olarak söğüt ağacının budaksız dallarından yapılır.
Füzenler çok eski zamanlardan beri desen çalışmalarında kullanılan malzemelerdendir.

PASTEL:

Bütün boyalar içlerinde bulunan yapışkan madde sayesinde zemine tutunurlar.Gerekli toz boyaları ve değişik tutkalları kullanarak her tür renkli malzemeyi yapabilirsiniz.
Pasteller de içlerinde bulunan arap zamkı ile zemine tutunurlar pastelin sertliği de bu arap zamkı miktarı ile ilişkilidir. Kaliteli pasteller daha yumuşak olursa da çizmek de kullanacağımız pasteller sert olmalıdır.Yine pastellerin de çizdikten sonra suyla dağılabilen çeşitleri piyasada satılmaktadır.

FIRÇA İLE ÇİZMEK

Çizimlerde kullandığımız bir diğer malzeme fırçalar dır.Hızlı, akıcı çizgiler çizebilmemiz de ve duygularımızı yansıtmamızda önemli bir malzemedir.  
Fırçalarda değişik kalitede değişik hayvanların tüylerinden yapılır.En kalitelisi samur tüyünden yapılanlardır, fiatları da en pahalı olanlar bunlardır. Zaman zaman samur fırça ararken gerçek samur olmayan , sahteleriyle karşılaşırsınız çok dikkat edin. Samur fırçalar yumuşak, uzun fırçalar dır.Ucu ıslatıldığında bir araya toplanır toplu iğne ucu gibi olur.(Diğer daha az kaliteli fırçaları almanız gerektiğinde de ucunu ıslattığınızda bir araya toplanan ince çizgiler çizme imkanı veren fırçaları tercih edin.) Diğer hayvanlardan yapılan (domuz, geyik, tilki,keçi vs) fırçalar samur fırçalara göre daha sert olurlar , renkleri de farklıdır. Samur fırçalar bozulmaması için plastik bir koruyucu içinde muhafaza edilir.  her kullanmadan sonra sabunlu suyla fırçalarınızı yıkayın hem yumuşak kalırlar hem de içinde boya tabakaları birikip fırçayı yıpratmaz. Fırçalarla desen çalışırken bir kaç çeşit kalınlıkta fırça bulunması lazım. Fırçalar 1-18 arası numaralarda olabilirler.

RESİM ÇALIŞMALARINDA KAĞIT SEÇİMİ

Resim çalışmalarında kağıtların seçimi alınacak sonuçlar üzerinde belirleyicidir.
 Bir tarafı pürüzlü beyaz renkli , kaliteli hamurdan yapılmış olanlar tercih edilmelidir.Günümüzde her türlü çalışmaya uygun kağıtlar bulunmaktadır. Tüylenmeyen, kırışmayan kağıtlar kullanılmalı. Kaliteli kağıtların köşelerinde üretici firma ismi veya amblemi bulunur. Ayrıca bu kağıtlar diğerlerine göre daha pahalıdır.

KARA KALEM 

çalışmaları her tür kağıda çalışıla bilinir fakat pürüzlü bir yüzeyle düz bir yüzeyin , sert bir kağıtla yumuşak bir kağıdın sunduğu imkanlar farklıdır.Bu seçimler sizin tekniğiniz veya yapınızla ilgili olabilir. Kara kalem çalışmalarında kullanılan kağıtlar çok sert veya çok yumuşak olmamalı.Eskiz çalışmaları veya hızlı çizimler için de çok değişik bloknotlar bulunmakta.

KEÇE UÇLU KALEMLER için pürüzsüz yumuşak kağıtlar daha iyidir.

PASTELE uygun kağıtlar orta ve kalın dokulu kağıtlardır.İnce dokulu kağıtlarda üst üste katlar çekme imkanı bulamazsınız . Pastel çalışmaları için üretilmiş çok değişik renklerde kağıtlar mevcuttur. Böyle renkli kağıtlarla çalışılırken fonda veya resmin belirli kısımlarında kağıdın renginden faydalanılır. 

SULU BOYA için kağıtlar genellikle blok halinde satılır. İyi bir sulu boya kağıdı iyi bir emiş gücüne sahiptir, çoğunlukla bir yüzeyi pürüzlüdür.Yüzey yumuşadıkça emiş gücü azalır.

YAĞLI ve ASRİLİK boyalar kağıt üzerine çalışılsa da Tuval bu çalışmalar için daha uygundur.Tuval çoğunlukla ketenden yapılır.Kitapçılarda hazır olarak satılıyor. tuvalinizi kendinizde hazırlıya bilirsiniz. normal bir keten bezi , kalın ve sık bir kumaş,Tuval için seçilen kumaş pürüzsüz ve sık olmalı. Astar olarak plastik boya kullanırken şimdi su bazlı dış cephe boyası kullanıyorum .Tuvalin çerçevesini marangoza yaptırmak en iyisi ,çerçeve boyanın yapışmaması için dış kenardan içe doğru eğimli olmalıdır. Kumaşı gererken de karşılıklı tutturmalarla yavaş yavaş germelidir.Bunun için eskiden karabaşlı çivi veya raptiye kullanırken şimdi zımba gibi aletlerden yararlanıyoruz. Akralik , yağlı boya , guaj gibi çalışmalar mukavva üzerine de çalışılır. Bunun için mukavva tuval yapar gibi astarlanır, hazır satılan kaliteli mukavvaları da kullanabilirsiniz

SULU BOYA MALZEMELERİ

Sulu boya kağıtları: Her teknikte kendine özgü malzemeler gerekir sulu boya tekniklerin içinde malzeme açısından en hassas olanıdır.Tekniğin kendini gösterebilmesi bu malzemeye bağlıdır.
Nemi kabul edecek şeffaflığı yansıtacak kağıtların seçimi gerekir.Sulu boya kağıdını diğer kağıtlardan ayıran üzerindeki pürüzlü dokudur. Piyasada çok çeşitli sulu boya kağıtları mevcuttur, bunlar kalite ve fiyat olarak farklılıklar gösterir. Hangi resim tekniğinde olursa olsun kaliteli malzemeyi seçmek gerekir.Tabii bu o kadar kolay değil;nedeni de amatör resim yapanların çoğunun bütçesi sınırlıdır.Yine de sulu boya da elden geldiğince kaliteli malzeme seçilmelidir.

Sulu boya kağıdının ham maddesinde pamuk vardır,bu pamuk oranı arttığı kadar kaliteli bir kağıt elde edilir.İyi bir kağıdın içerisinde bu oran en az %50 gibi olmalıdır.Sulu boya kağıdını çalışmadan önce sunta gibi bir zemine yapıştırmak gerekir.Çok kalın ve ağır kağıtlarda bu gerekmez.Yapıştırmada suyla ıslatılarak yapışan kağıt bantlar en iyisidir.Resim kağıdı çeşmenin altında ıslatılır, biraz çekmesi beklendikten sonra sunta üzerine serilir.Kağıt bant ıslatılarak 1-1,5  cm kadar kısmı alacak şekilde yapıştırılır.Kuruduğunda kağıt gerginleşir,çalışma bitince bandı keserek çıkarırsınız.

Bir sulu boya kağıdının kalitesi sudan etkilenmesine ,düzeltmelere izin vermesiyle belirlenir. 1- Okullarda kullanılacak türden olanlar;ekonomiktir pamuk oranı ya çok azdır ya da hiç pamuk bulunmaz .
 2. kalite Amatörce resim yapanlar içindir % 50 ye yakın pamuk barındırır.Başarılı sonuçlar alabilirsiniz.
 3. kalite profesyonel sanatçıların kullandıkları türden kağıtlardır. Pamuk oranı çok fazladır. Pahalıdırlar ancak güzel bir eser ortaya çıkardığınızda kendilerini telafi ederler.
 4. olarak sulu boya kağıtlarının dışında kağıtlardır, değişik etkiler almak için veya olanaklar sonucu kullanılıyor olabilir,bu kağıtlarda boya parlaklığını kaybedebilir. 

Kağıtların üzerindeki pürüzler de değişiktir.Az pürüzlü kağıtları biz öğrenciyken grafik çalışmalarında kullandık.Bu pürüzler çalışmaya değişik bir hava katarlar ama amatörler için fazla pürüzlü yüzeyler zor olabilir, konturları çizerken falan düzgün çizemeyebilirler. Az pürüzlü kağıtlar fazla sıvı emmeyeceği için çok fazla sulu çalışmamalı. 

Bu saydığım özelliklerdeki kağıtların hangisinin sizin çalışmalarınız için uygun olduğunu çalışarak karar vereceksiniz. Herkesin kişiliğine ve teknik becerilerine uygun olarak hoşlanacağı bir kağıt türü vardır.

SULU BOYA FIRÇALARI

Fırçalar bir çok teknik için uygun malzemelerdir.Ama sulu boya da fırça kağıt kadar önemli bir malzemedir. Kağıt üzerine boyayı yaydığımız fırçalar çalıştığımız resmin başarısında önemli bir rol üstlenirler. Hızlı,akıcı çizgiler çizebilmemizde ve duygularımızı yansıtmamızda önemli bir malzemedir. Fırçalarda değişik kalitede değişik hayvanların tüylerinden yapılır.

En kalitelisi samur tüyünden yapılanlardır, fiatları da en pahalı olanlar bunlardır. Zaman zaman samur fırça ararken gerçek samur olmayan, sahteleriyle çok karşılaştım.Bunlar sentetik malzemeden yapılan samur diye satılan fırçalardır.Okul öğrencileri için bir çok kırtasiyecide satılır.Burada dikkat edilecek nokta bu fırçaların gerçek samur diye takdim edilmesidir. Çünkü gerçek samur fırçalar hem daha kaliteli hem de pahalıdır Taklit samur kılı fırçaların renkleri daha açık, turuncuya kaçan bir renktedir..

Samur fırçalar yumuşak, uzun fırçalardır.Ucu ıslatıldığında bir araya toplanır toplu iğne ucu gibi olur.(Diğer daha az kaliteli fırçaları almanız gerektiğinde de ucunu ıslattığınızda bir araya toplanan ince çizgiler çizme imkanı veren fırçaları tercih edin.) Diğer hayvanlardan yapılan (domuz,geyik,tilki,keçi vs) fırçalar samur fırçalara göre daha sert olurlar, renkleri de farklıdır. Samur fırçalar bozulmaması için plastik bir koruyucu içinde muhafaza edilir.Ben her kullanmadan sonra sabunlu suyla yıkarım hem yumuşak kalırlar hem de içinde boya tabakaları birikip fırçayı yıpratmaz.Bu sayede bazı fırçalarımı yıllarca kullanmışımdır.

Fırçalar; Samur, Sentetik, Sincap kılı, keçi,Öküz, at, tilki , domuz bir çok hayvandan yapılabilir.Osmanlı minyatür sanatçıları yeni doğmuş kedi kılından bir fırça kullanırlardı.Çin malı fırçalar ucuz fiatlarla piyasada çokça var. Bunların çoğu at kılından yapılma,daha çok yağlı boya çalışmalarında kullanılıyor.(renkleri beyaz)

Fırçaların tipini seçerken ;yuvarlak görünümlü olanlar sulu boya çalışmalarında çokça kullanılırlar, boyayı veya suyu kolayca yayabilirsiniz. Samur fırçalarla hem yuvarlak fırçanın imkanını hem de ince,düzgün çizgi çekme imkanını bulursunuz. Yassı fırçalar daha az boya alırlar bunlar değişik doku veya çizgi çekmek için kullanıla bilinir.Yelpaze şeklindeki fırçalarla boyanmış yüzeyin üstünden geçip değişik renk etkileri elde edebilirsiniz.Kağıdı sulandırmakta,değişik etkiler elde etmede kullanıla bilinir.

Fırça numaralarında bizim kullanacağımız 3 numaradan başlayarak 18 numaraya kadar gider çok fazla fırça alamayacağımıza göre(amatörler için) işimizi görecek 3-4 fırça numarasını seçmeliyiz.5,10,16 vs.

Sulu boya çalışmak için çoğumuz geniş bir masa seçeriz.Bu işler için piyasada satılan çeşitli şövaleler vardır.Bunlar üzerinde resim yapabileceğimiz sehpalardır. Sulu boya için değişik ebatta,biçimde,işlevde üretilirler.Yüksekliği , ebadı (kullanacağınız kağıdın boyutlarına göre), katlanabilir olması evde yer kaplaması açısından ve taşımak yönünden önemlidir. Açık havada resim yaparken de gerekli malzemelerdendir.

SULU BOYAlar değişik şekillerde olabilir;tüp içinde,tabletler halinde,şişe içinde gibi.Sulu boya da boyanın kalitesi sonuç için oldukça belirleyicidir.Saydam bir boya olan sulu boya boyayı yapan tozların, yapıştırıcı ve nemlendirici katılarak elde edilir.Bütün boyalarda boyanın rengini veren öğütülmüş tozların(bunlar madensel,bitkisel vs) bir yapıştırıcı ile karıştırılması ile olur.

Sulu boyalarda yapıştırıcının yanında nemlendiriciler de kullanılır,bunların miktarı boyanın kağıt üzerinde kuruma süresini etkiler.Üreticiler nemlendirici olarak gliserin eklerler,bal kullananlar da vardır.Boya da nemlendiricinin çok olması onun yumuşaklığını ve kuruma süresini etkiler.Tüp içinde satılan sulu boyalar bu çeşittir,tabletlere göre geç kururlar bu yüzden geniş yüzeylerin çalışılmasında daha elverişli olabilir.Tüp boyaların avantajları bir palete sıkıldıkları için kirlenmezler,tabletlerde her renkten sonra boyanın üzerini temizlemek gerekebilir.Karıştırarak renk bulmada da avantajlı olabilir.Tabletler daha çabuk kururlar ve hızlı çalışma gerektirir.Yuvarlak tablet içinde satılan ve okullarda çokça kullandığımız tabletler çok çabuk kururlar ve boyayı oluşturan pigment dediğimiz renk moleküllerini daha az içerirler.Suyla dağılma yeteneği az olan boyalardır.Çoğunlukla kullanılan dikdörtgen biçimindeki tabletler takım olarak veya tek tek satılmakta.Biten bir tabletin yerine yenisini alıp koyabilirsiniz. 

Sulu boya çalışmalarında lazım olabilecek malzemeler,geniş bir su kabı,rulo kağıtlar,sünger,yapıştırma bantları,sert kalem,kağıdı tutturmak için kıskaçlar,Gliserin(kurumayı geciktirmek için boyaya veya suya katılabilir)

YAĞLI BOYA MALZEMELERİ

Tuval:Yağlı boyayı çalışmak için önce bir tuvalimizin olması gerekir.Tuval çerçeve şeklindeki ahşap malzemenin üzerine bez gererek oluşturulur.Piyasada kırtasiyecilerde çok çeşitli boylarda ve kalitede tuval bulunuyor.
Tuvalinizi kendinizde evde yapabilirsiniz. marangoza yaptıracağınız çerçeveye aldığınız bezi gerin. Bez olarak genelde amerikan bezi veya patiska denilen bez kullanılıyor.  Patiska (bunlarda kalite kalite)biraz ince oluyor.Gererken iri başlı çivi,raptiye veya zımba(ben bunu kullanıyorum) kullanabilirsiniz.Tel zımbalar piyasada artık ucuz,bir tane bulundurun çok kolaylık oluyor.Bezi germek de dikkat istiyor,ben önce bir tanesini ortadan zımbalıyorum,diğer kenarları da gererek ortadan zımbalıyorum,ondan sonrasını tuvali döndüre döndüre birer ikişer zımbalıyorum.Kumaşta pot kalmamalı,çok aşırı gerersek de çerçeve eğilebilir veya bez zarar görebilir.Gergin bir yüzey ama kontrollü.Bu işlemden sonra astar boya sürmek gerekiyor,çünkü bezler gözeneklidir ve boyayı emerler.Astar hem bu gözenekleri kapatır hem de süreceğimiz yağlı boyanın kumaş tarafından emilmesini önler.Astar olarak hem basit olarak plastik boya kullanılır(genelde beyaz renkte),dış cephe boyasının içine bir miktar beyaz tutkal karıştırırsanız iyi bir astar boyası oluyor. Bazı sanatçılar resme başlamadan önce bu astarlanan yüzeye beyaz yağlı boya ile bir kat geçiyorlar.Böylece tuvalimiz hazır oluyor.
Yağlı boya çeşitli yağlarla inceltilir kitapçılarda hazır olarak satılıyor ben haşhaş yağı kullanıyorum.Bolca fırçanız olması lazım en azından değişik renkler için farklı fırçalar kullanın.
Çalışmalarda renk temizliği,parlaklığı çok önemli.Boyaları palete sıkarken açıktan koyuya doğru bir düzen içinde sıkın. Çalışma şekilleri sanatçıdan sanatçıya çok değişir, fırça sürüşleri,spatül gibi araçlar,bezlerle silme- bıçakla kazıma vs.gibi çok çeşitli şekillerde değişik dokular elde edilebilir

Palet.Boyaları sıkıp karıştıracağımız yüzey oluyor.Piyasalarda bir çok çeşidi var, Dikdörtgen şeklinde ve oval olanlar ,Paleti kullanırken boyaları açıktan koyuya doğru sıkarsanız daha iyi olur.Palet temizliğine de dikkat etmelisiniz,boyalar kuruduktan sonra çıkarması zor olabilir.Yağlı boya çalışanın paletine bakarak nasıl bir resim çıkacağını tahmin edebilirsiniz.Paletimde yağlı boyam kaldığında kurumaması için buzdolabımın ditfiriz bölümüne koyuyorum, çalışmaya başlıyacagım zaman bir iki dakika içinde açılıyor.. 

Sıra geldi boyaları incelteceğimiz fırçalarımızı temizleyeceğimiz malzemelere bu kısım bayağı önemli.Yağlı boyayı inceltmek için çeşitli yağlar kullanılır.Keten tohumundan çıkarılan bezir yağı ve haşhaş tohumundan çıkarılan haşhaş yağı .Bu yağlar boyaları inceltirken boyayı da güçlendirirler,aşırı kullanılırsa istenmeyen bir parlaklıkta olabiliyor. Kırtasiyecilerde plastik şişelerde inceltici yağlar bulunuyor.



Çoğu kez görmüşüzdür bazı amatörler boyaları temizlemede kullanılan yağlar veya malzemelerle inceltir. Bu malzemeler boyayı çürütür,rengini değiştirir. Bunlar terebentin, tiner,gaz gibi malzemeler olabilir.Fırça temizleneceği zaman bu maddelere batırılıp bir bez yardımıyla üzerindeki boyadan arındırır.Yanımızda bolca kullanmadığımız kumaşlardan bez bulunması iyi olur.Eğer çalışmamız bittiyse ben daima sabunlu suyla fırçalarımı yıkarım.Ne kadar temizleyici malzemeye batırsanız da fırçada boyalar kalır,kullandıkça bu boyalar üst üste gelerek fırçayı doldurur kullanılmaz hale getirir.Fırçayı temizledikten sonra bir de sabunla,el yıkar gibi sabunlayıp temizleyin;göreceksiniz fırçadan daha ne kadar boya çıkacak.Bunlar bizim için gerekli çünkü alım gücümüz sınırlı,resim malzemeleri de pahalı.







Boya inceltme aşamasında Gode denilen genelde çinko veya tenekeden yapılan küçük,silindirik kaplar vardır.İçine inceltici yağ konur,avantajı bu kutular iki haznelidir fırçayı yağa batırınca karışan boyalar dibe çöker. Bunların palete tutturulanları da piyasa da bulunuyor.




Daha sonra tuvalimizi üzerine koyup resim yapacağımız sehpalar var,bunlara şövale deniyor.Bunlar çok çeşitli olarak satılıyor,sizin için hafif olanı,portatif olup yer kaplamayanı ve dışarıda resim için taşınması kolay olanı olmalı. Özelliklerine ve kalitesine göre fiatları da değişir,durumunuza göre bir seçim yaparsınız, ama masa üzerinde falan yağlı boya çalışmak sağlıklı değil.
 Zaman zaman ileriye gidip çalışmanıza bakmanız gerekir.

Fırçalar diğer tekniklerde olduğu gibi en önemli malzemelerden.Sulu boya fırçalarında olduğu gibi çok çeşitli biçim ve kalitede fırça var.Yine en iyi olanları ,en uzun dayananları samur fırçalar tabii en pahalı olanları.Bunların da yuvarlak,yassı,yelpaze biçiminde olanları var;yağlı boya fırçaları daha çok yassı oluyorlar.Samur fırçalar yumuşak oldukları için fazla iz bırakmazlar, gökyüzü gibi konularda idealdirler.Bazı kişiler resim yaparken fırçanın izini isterler bunlar için sert kıllı fırçalar iyidir.Değişik boyda fırçalarımız olmalı,ne kadar fırçamız olursa temiz bir resim yapma imkanı buluruz;her renk için ayrı fırça kullanmak iyi olur.Bir renk kullandınız temizle başka bir renk kullan pratik olmayan bir yol.Doğa veya insan resimlerinde bazı dokuları verebilmek için değişik fırçalar kullanmak gerekebilir.

Ispatula metalden çoğunlukla çelik malzemeden yapılmış,
değişik şekillerde ince levha.Boyayı ezmeye,kazımaya ,bazen de sürmeye yararlar.Bazı dokular,yüzeyler elde etmek için kullanılır.Bunlarında çok değişik şekilde olanları var.Bazı ressamlar fırça yerine sadece ıspatula kullanarak resim yapmışlardır.Bu malzemeleri deneyerek,imkanlarını ,kullanım alanlarını daha iyi anlayabilirsiniz.Bazen boya istemediğiniz bir biçim alırsa ıspatula ile kazıyabilirsiniz,veya kazıyarak bir doku verebilirsiniz.

Yağlı boyalar:eskiden bulmakta zorlandığımız bu malzemeler bir çok kırtasiyede değişik kalitelerde ve özelliklerde bulunuyor.Değişik markalar var,Amerikan,fransız,hollanda


malı boyalar çoğunlukta.Son yıllarda bir de Çin bu piyasanın içine girdi.Çin mallarının ne kadar dayanıklı ve kaliteli olduklarını bilmiyorum ama takım halinde amatörler için satılıyor.Eğer çalışmanız sergilenecekse,kalıcı olmasını,renklerin daha sonra özelliklerini kaybetmesini istemiyorsanız boya alırken titiz davranmalısınız. 

Renklerin bir çoğunu temel renklerle karıştırıp bulabiliriz,bunun için mavi, kırmızı ve sarı bir renk yeter.Ama bazı renkler vardır ve biz bu renkleri karıştırarak bulamayız.Onları hazır olarak almamız gerekir.Mesela Kızılderili kırmızısı doğada hazır olarak bulunur. Her renk boyanın yanında + işaretleri ile kodları vardır,boya bitip aynısını alacağınız zaman bu koda göre alırsınız. Yağlı boya çalışmalarında beyaz çokça kullanılır,ya büyük boy olarak alırsınız ya da bir kaç tane bulundurursunuz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder